Ракът на простата е вторият по честота рак при мъжете

Ракът на простата е вторият по честота рак при мъжете

Мъжете трябва да се преглеждат редовно след 50-ата годишнина

Мъже от цял свят пускат мустаци през ноември. Инициативата „Мовембър“ цели да се насочи вниманието към мъжкото здраве, а ракът на простата е едно от най-честите заболявания сред силния пол. И въпреки че този малък орган често е обект на шеги и закачки, алармирането й през нощта не е никак весело нито за мъжа, нито за жената до него.
Простата е разположена под пикочния мехур и всъщност ключовата й позиция се дължи на това, че пикочния канал започва и минава през нея. По все още неясни причини обаче с възрастта простата започва да нараства при огромна част от мъжете.

Какъв е механизмът на нарастването не е съвсем ясно, казва д-р Калоян Давидов, началник-отделение „Урология“ в „Аджибадем Сити клиник болница Токуда“. Намесен е тестостеронът, защото при кастрираните мъже простата не расте, както и при приемането на хормонални препарати, които работят на нивото на този хормон, категоричен е д-р Давидов.

Затрудненото уриниране най-често е доброкачествен процес

Нараствайки, простатата притиска и стеснява пикочния канал, и то в областта на изхода му от пикочния мехур, което затруднява уринирането. Впоследствие започва да страда и пикочният мехур, защото той е мускул по своята същност. Той се съкращава, за да се изпразни, и този мускул започва да работи срещу съпротивление. Пикочният мехур може да се увреди в две посоки. Едната е след дълъг период на увеличаване на мускулната маса, тоест задебеляване на стената му, той просто се отпуска и преразтяга, отказва да работи и става една голяма торба, която няма способността да се изпразни от урината. „Това, което всъщност е по-неприятното и по-често води мъжете в лекарския кабинет, е, че започват да се появяват чести позиви за уриниране, може да се стигне до изпускане или ставане през нощта“, разказва урологът. Нощното уриниране може да е до 8-10 пъти на нощ, което е изключително травмиращо, защото тези мъже не могат да се наспят, изморени са и са непълноценни на следващия ден. Но това е доброкачественият процес, защото простатата нараства, но не метастазира. „Много късните усложнения на наистина нелекуваната простата могат да доведат до много тежки увреждания и смърт включително, но това е изключително рядко, аз лично не съм виждал подобен случай в практиката си, но теоретично е възможно“, обяснява д-р Давидов.

Злокачественото заболяване

Ракът на простата е вторият по честота рак при мъжете след този на белия дроб. Злокачественото заболяване е на челните позиции в класацията на болестите на силния пол. Страшното е, че няма симптоматика. „Голям процент от пациентите, които идват със смущения в уринирането, се притесняват да нямат рак. Но това не е симптом за злокачествено заболяване, а по-скоро за доброкачественото увеличение на простатата“, пояснява урологът. Ракът на простата е несимптоматичен, няма абсолютно никаква проява дълго време. Симптомите се появяват всъщност, когато се развият далечни метастази.

„Мъжете обаче са благословени, тъй като за ранното диагностициране помага туморният маркер PSA – специфичен за простата, а не за рак на простатата“, уточнява специалистът. И бърза да успокои тези, които ще си направят за първи път подобно кръвно изследване, да не мислят за завещание, ако кръвният маркер се окаже 5 при горна граница на нормата 4. „Този маркер може да бъде повишен и в резултат на възпаление, на каране на колело, на продължително шофиране, на секс предишния ден“, обяснява урологът. Увеличението на този туморен маркер обаче сочи, че нещо се случва с тази простата, и е изключително добър инструмент за диагностика. „Не всяка повишена стойност на PSA означава рак, но тя предполага последващо проследяване в рамките на няколко месеца. Ако има тенденция за повишаване, тогава има допълнителни методи за изследване“, пояснява специалистъ

Отскоро и в България е възможно да се прави ядрено-магнитен резонанс на простатата с контрастно усилване на образа, който е изключително добър метод за диагностика. Така пациентът може да си спести биопсията, тъй като резонанса ясно показва, че няма злокачествен метаболизъм в простатата. „Доскоро биопсията беше задължителна, ако маркерът е повишен в продължение на три месеца“, уточнява д-р Давидов. И допълва, че резонансът показва не само има ли зона на повишен метаболизъм, но и ако има, посочва къде да се направи биопсията. Простатата има обем колкото един средно голям кестен и ако зоната е малка, което нерядко се случва, 10 пробождания някъде в нея по шаблон невинаги могат да уцелят мястото и да се получи фалшиво отрицателна биопсия. „Така че вече има изключително добро въоръжение за диагностика, което пък позволява радикално лечение“, категоричен е урологът. Когато е започнал да се занимава с урология, ракът на простатата най-често се е откривал доста късно. И то с ректалното изследване, фокус на всевъзможни шеги и вицове. И според д-р Давидов най-често то е била причината мъжете да се страхуват и притесняват от преглед в урологичния кабинет. „Всъщност ректалното изследване на простатата аз лично в моята практика ползвам изключително рядко, и то при доста тесни показания в много редки случаи, защото за размера има ехограф, за съмненията има PSA, а вече може да се направи ядрено-магнитен резонанс“, казва урологът.

Ранното диагностициране на рака на простатата позволява да се прилагат радикални методи за лечение, те са основно хирургични или лечетерапевтични. Лъчетерапията най-често се използва при мъже, които отказват по някаква причина хирургия. Хирургичните методи всъщност са отстраняване на цялата простата заедно с прилежащите й семенни мехурчета. „Операция се налага, когато има доказан рак на простатата, и когато е ограничен в нея, не е излязъл от този орган и няма далечни метастази. При метастазирал рак на простата за съжаление хирургията е безсмислена“, пояснява д-р Давидов.

Прегледът

Мъжете са категорично по-информирани вече, отколкото преди 5 или 10 години, смята д-р Давидов. Все по-често се появяват млади мъже, дори на около 30 и кусур години, които идват за преглед на рак на простатата. „Има изключително добре изработени статистически модели, които показват че за бялата раса възрастта за започване на проследяването е 50 години“, посочва урологът. Изключително рядко се среща при по-млади мъже. Така че 50-ата годишнина е време за един мъж да започне да се вижда редовно, поне веднъж годишно, с уролог. „Или най-малкото да включи в набора от своите профилактични изследвания изследването на туморния маркер PSA. И ако има някакво изменение, тогава да се срещне с уролог“, съветва д-р Давидов.

При фамилна обремененост обаче, когато в семейството по права мъжка линия има доказан рак на простатата, тогава е желателно този маркер да започне да се изследва от 45-ата година, защото статистиката показва, че съществува малко по-висок риск.

Новите технологии

„По-старото поколение често смята, че нищо не може да се направи при проблеми с уринирането, но не е така“, категоричен е урологът. Съществуват достатъчно лекарствени препарати, а когато те не помагат, има сигурни и прецизни хирургически методи. „В нашата институция с последно поколение холмиум лазер се лекуват увеличени простати, и то с много добри резултати и много кратък следоперативен престой“, разказва урологът. При много усложнени простати, например с камък в пикочния мехур, се правят лапароскопски операции – 5 малки дупчици в долната част на корема и всъщност се отстранява увеличената част на простатата.

За операции на рак на простата болница „Токуда“ разполага с най-новата технология – роботоризираната хирургична система „Да Винчи“, която е т.нар. хирургичен робот. „Това е един изключително сложен инструмент, който не взима сам решения. Роботът с четирите си манипулатора, като едни ръце, които се движат по странен начин около пациента, се управлява 100 процента от хирурга“, разказва специалистът. Има изключително добра видимост, тя е триизмерна, десетократно е увеличен образът и позволява феноменална прецизност на действието, което води до доста добри резултати по отношение на ерекцията след операция. „Това е един от големите проблеми, особено при по-младите ни пациенти, че при радикалната хирургия на простатата за съжаление се увреждат нервите, които отговарят за ерекцията. И тези мъже нямат рак, но за съжаление губят еректилната си способност“, обяснява урологът. Роботизираната система „Да Винчи“ категорично и доказано позволява много по-доброто съхранение на тези нерви, както и има доказано по-добри резултати и по отношение на задържането на урина.

Източник: capital.bg
Снимка: capital.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Защитено съдържание!